World Servants 2018

World Servants 2018
Beste lezers,
 
Deze zomer zijn we met een groep van 28 jongeren naar Malawi geweest om daar een school te bouwen. Het was weer een onvergetelijke reis met mooie en ontroerende momenten.  Zo kwamen we op zondag aan in het dorp Kantheska. We werden meteen mee genomen naar de ‘kerkbomen’. Dit was een plek waar iedere zondag de kerkdienst werd gehouden. De mensen zongen, klapten en dansten. Het was een warm welkom en om hun kerkdienst op deze manier mee te maken was ook erg speciaal.
Een aantal dingen zijn me erg bijgebleven van deze reis. Allereerst vond ik de groep echt heel gezellig. We hadden veel lol met elkaar en iedereen had het leuk.
Op de bouw hadden we ook altijd plezier. Maar het was niet alleen lachen, gieren, brullen. Er werden ook serieuze gesprekken gevoerd en dat kon daar allemaal. Zo af en toe moesten er stenen of zand gehaald worden en dit werd gedaan met een pick-up. Was natuurlijk tof als je dan mee kon want dan zag je veel van de omgeving en de prachtige natuur.
 Maar wat me het meeste bij gebleven is, zijn de mensen in Malawi. Het zijn zulke vriendelijke en warme mensen. Ze lachen altijd, ondanks hun situatie. Ze leven daar om te overleven, maar toch zien ze er heel veel vrolijker uit dan de meeste Nederlanders.
Het was een reis om nooit te vergeten.

Mart van der spek


Malawi was voor mij een geweldige ervaring. Ik ging voor de eerste keer mee als leider en ik ging over het kinderwerk. Het was fantastisch om te zien hoe de kinderen genoten van alle bijbel verhalen, knutselwerkjes en liedjes. Ik heb een hechte band opgebouwd met de kinderen en het was dan ook lastig om weer afscheid te nemen.
Ze noemen Malawi ook wel “the warm heart of Africa”. Dit is precies wat ik van dit land ervaren heb. De lokale bevolking heeft ons een heel hartelijk welkom gegeven en ze zorgden voor ons alsof we hun eigen kinderen waren. We werden overspoeld met kippen, eieren en pinda’s. Dit vond ik heel bijzonder. Deze cadeaus waren van grote waarde en dit gaven ze aan ons in plaats van dit zelf te gebruiken of op te eten. Dit is voor mij het voorbeeld van naastenliefde. De lokale bevolking gaf ons cadeaus waar ze misschien wel een jaar voor hebben gewerkt, terwijl wij in Nederland genoeg spullen hebben waar we niets mee doen.
Wat ik verder bijzonder vond aan dit project was het life skills programma waar ik aan mee heb gewerkt. Samen met lokale jongeren en hebben ik en nog drie meiden uit onze groep gepraat over het geloof, vriendschap, het huwelijk en seksualiteit. Het was ontzettend interessant om hierover te praten en te discussiëren. Wat vooral erg verassend was voor mij was de openheid waarmee de jongeren over deze onderwerpen met ons hebben gepraat. Wat mij ook zeker bij zal blijven is dat de vrouwen hun kinderen in Malawi op hun rug dragen met een doek, dit wilde ik ook wel proberen. Ik mocht dus voor een vrouw haar kind even dragen. Ineens voelde ik mijn rug erg warm worden en bedacht ik me dat de baby vast geen luier aan zal hebben. Toen ik dit bedacht was ik al te laat en was mijn rug er nat. We hebben er enorm om gelachen samen met de lokale bevolking. Wat ik nog niet had beseft is het feit dat dit dus bij deze vrouwen eigenlijk heel normaal is wanneer het kindje nog niet zindelijk is. Hierin kwamen de verschillen tussen Nederland en Malawi weer naar voren.
Malawi was voor mij een onvergetelijk project, het kinderwerk, het life skills programma en de verbondenheid met de lokale bevolking hebben er uiteindelijk allemaal voor gezorgd dat we twee prachtige klaslokalen mochten bouwen!

Suzan Remmers


Als je me zou vragen om het project in één woord te omschrijven dan zou ik kiezen voor het woord 'dankbaarheid'. Een woord dat op meerdere momenten in het project naar voren kwam. 
Voor het grootste gedeelte ervaarde ik dankbaarheid bij de Malawianen. Zij lieten aan ons zien hoe blij ze waren dat wij voor hun kinderen een school kwamen bouwen. Na drie weken waren we overladen met cadeaus, denk dan aan geiten (2x), kippen (5x), eieren, noten (een echte lekkernij als je iedere dag voornamelijk rijst eet) en groenten (voornamelijk kool). Misschien niet de cadeaus die wij zouden geven als mensen in Nederland een school zouden komen bouwen, maar voor hun waren dit grote cadeaus. Ze hadden ervoor kunnen kiezen om het zelf op te eten (en dat hadden wij ook begrepen), maar ze kozen ervoor om het te delen met anderen en zo hun dankbaarheid te tonen. Een goed voorbeeld hiervan is dat de Malawianen nooit hun laatste kip op zullen weten. Het is namelijk zo dat als er bezoek komt je deze persoon wel te eten geeft en juist voor deze (misschien wel onbekende) bezoeker bewaren ze de laatste kip. De Malawianen lieten in de praktijk zien dat zij eerst zorgden voor hun naaste en daarna voor zichzelf.
Zelf ben ik ook dankbaar voor de geweldige momenten die er tijdens het project mochten zijn. De mooie, open en eerlijke gesprekken die er mochten zijn onder de geweldige sterrenhemel. Vriendschappen die meer verdieping mochten vinden. De kerkdiensten die we mochten houden met de locals. De vele omhelzingen die we van de Malawianen in ontvangst mochten nemen. De gezelligheid toen we met een hele groep mochten genieten van de maansverduistering. Het gezellig samen douchen met een emmer. De lol die we hebben gehad. De natuur waarvan we mochten genieten. De veel te lange busreis naar Lake Malawi, die toch wel erg gezellig was. Alle diarree verhalen. De spannende momenten in de bus over de erg scheve en hobbelige zandwegen. De vele salamanders op onze slaapplek bij Lake Malawi. De baby die over de rug van Suzan plaste. De vele kinderen bij het kinderwerk. Mijn Malawiaanse vriendin die iedere dag langs kwam om mij gedag te zeggen. De buikpijn van de slappe lach. De verbondenheid met elkaar als groep en met de locals. Het samen zingen bij het krampvuur. En, nog veel meer!
Al met al was het een bijzondere reis die mij dankbaar stemt voor de vele indrukken die we mochten op doen. En nu met de foto's zo af en toe nog nagenieten van deze geweldige ervaring.

Karin van Dijk
 
terug